Кошик порожній

Показник ефективності бігу Ground Contact Time від Garmin

09.02.2018

Показник бігової динаміки Ground Contact TimeЩо таке Ground Contact Time, як він впливає на ефективність бігу та як вимірюється? В цій невеликій статті ми спробуємо дати відповідь та ці запитання.

Ground Contact Time (далі GCT) – це час, протягом якого ваша стопа знаходиться на землі під час бігу. Вимірюється даний показник в секундах або мілісекундах.

Зразки GCT для різних типів активності:

Активність
Час (мс)
Ходьба
620
Біг підтюпцем (джоґінґ)
260
Біг
200
Спринт
140

Чому короткий час контакту стопи з землею настільки важливий для ефективного бігу? Тому що в момент, коли ваша нога торкається землі, ви не рухаєтесь вперед. Рух вперед можливий лише у фазі польоту! Виходить, що чим більше часу ваша стопа знаходиться у повітрі, тим швидше ви біжите.

GCT визначається трьома основними чинниками:

  1. Можливість дуже швидко застосовувати силу у напрямку землі (іншими словами потужність)
  2. Жорсткість ноги в момент постановки стопи (більш жорстка нога здатна отримати більше "вільної" енергії з землі, щоб використовувати її під час бігу)
  3. Біомеханічні характеристики на зразок положення стопи по відношенню до центру маси тіла, оскільки стопа, що приземляється перед центром маси тіла, збільшує час контакту з землею і тим самим гальмує рух.

Існує взаємозв’язок між тим, на яку частину стопи відбувається приземлення і часом контакту з землею. Найкращий показник у бігунів з приземленням на передню та середню частини стопи. Але не слід забувати про вертикальні коливання (VO = vertical oscillation), оскільки через надмірне коливання корпусу ви марно витрачаєте енергію на переміщення тіла вертикально у просторі, замість того, щоб переміщати його горизонтально у напрямку руху.

Для отримання даних GCT необхідні спеціальні датчики. Вперше можливість відстеження цього показника з’явилася у 2013 році, коли Garmin оголосив про запуск GPS-годинника forerunner 620 та нагрудного пульсометра HRM-Run. Окрім HRM-Run, вимірювати Ground Contact Time вміє пульсометр HRM-Tri, а також компактний датчик Running Dynamics Pod (RD Pod), який кріпиться на поясі шортів або тайтсів у районі попереку.


Показник Ground Contact Time. Датчик пульсу HRM-Run


Ось перелік пристроїв Garmin, які можуть обчислювати GCT:



HRM-RUN
      
HRM-Tri 
          
  Running Dynamics Pod     

Forerunner 935


Або

Або

Forerunner 920XT

Або



Forerunner 735XT

Або
Або

forerunner 630






Forerunner 620






Fenix 55S5X




Або
Або

fenix Chronos

Або
Або

fenix 3 / 3 HR

Або



fenix 2






Цікавий факт: час контакту ніг з поверхнею у багаторазового рекордсмена та легенди спринту Усейна Болта досягає аж 40 мс, а середня довжина кроку під час стометрівки - 2,44 м. Дистанцію у 100 м він долає лише за 41 крок, в той час як іншим спринтерам для цього небхідно 44-47 кроків. Сила, яку він докладає для кожного кроку під час забігу у середньому складає 450 кг!


Усейн Болт

А який ваш показник GCT? Нам було б цікаво дізнатися. Напишіть, будь ласка, у коментарях.


Повернення до списку




Задайте нам питання:

Ваше ім'я*
Ваш e-mail*
Повідомлення*
Захист від автоматичних повідомлень
CAPTCHA
Введіть слово на картинці*


Актуальні новини

Garmin Xero C1 Pro: потужний, компактний та простий у використанні хронограф для спортивної стрільби 09.04.2024 Garmin Xero C1 Pro: потужний, компактний та простий у використанні хронограф для спортивної стрільби
За допомогою новітньої технології прилад вимірює швидкість руху боєприпасів у діапазоні від 30 до 1524 метрів на секунду.
Garmin додає нові функції для низки розумних годинників та більше варіантів кольорів для ремінців UltraFit 29.03.2024 Garmin додає нові функції для низки розумних годинників та більше варіантів кольорів для ремінців UltraFit
Нова версія програмного забезпечення Garmin Q1 2024 включає автоматичне перемикання між кількома видами спорту, функцію тренера сну, стрибки на скакалці та багато іншого. Популярні ремінці UltraFit тепер доступні у нових кольорах.
Безпечні глибоководні занурення та пригоди на суші: представляємо серію Descent™ Mk3, яка дає можливість обмінюватись повідомленнями під водою 21.03.2024 Безпечні глибоководні занурення та пригоди на суші: представляємо серію Descent™ Mk3, яка дає можливість обмінюватись повідомленнями під водою
Об'єднайте комп'ютер Descent Mk3i з трансивером Descent T2 для зв'язку з дайверами на глибині, користування функцією допомога дайверу та моніторингу тиску в кисневих балонах.